perjantai 2. tammikuuta 2009

Ihmisten sivistyksestä

Hieman ahistaa muuten, että vaikka kuinka hengittäisin yliopiston ilmaa, lukisin kaikenlaisia kirjoja ja istuisin viisaampieni jalkojen juuressa palvovan näköisenä kuunnellen, tunnen itseni aivan toivottoman yksinkertaiseksi: tyhmäksi ja tietämättömäksi. Ihmiset luennoivat minulle nykyään melko tauotta, joskus pyynnöstä, usein ilman, ja melkein aina kyse on asiasta, josta en tiedä mitään. Yleensä unohdan kerrotun pian, koska pohjatietonikin ovat hatarat. Esimerkiksi siitä maaorjaluennosta muistan vain kohdan "Suomessa ei ole koskaan ollut maaorjuutta", mutta syyt ja seuraukset ovat hämärän peitossa.

En jaksa kirjoittaa enää omaan blogiinikaan, koska minulla ei ole mitään sellaista sanottavaa, jota kaikki eivät tietäisi ja palaisi halusta ystävällisesti tarkentaa. En saa tietämättömyyttäni ja ulkopuolisuuttani vaikuttamaan sarkastiselta, intellektuellilta, taiteelliselta tai intresantin boheemilta, korkeintaan ahdistuneelta ja hyökkäävältä.


Kyynikko minussa sanoo, että koska olen nainen, minua ei ole opetettu salaamaan tietämättömyyttäni viimeiseen asti ja pätemään minuuttia aikaisemmin omaksutuilla tiedoillani häpeämättä.
Hän jatkaa, että on aloja, joiden pinnallistakin hallitsemista arvostetaan, ja niitä, jotka on leimattu turhanpäiväisiksi. Raja kulkee (sattumalta) samoilla tienoilla kuin kovien, miehisten järkiasioiden ja pehmeiden, naisellisten ruohonjuuritason asioiden välinen raja.

Vedän puoleeni vain ihmisiä, jotka haluavat jakaa minulle viisauttaan. Haluan takaisin lukioon.

Ja sitten on tietysti tämä BB-voittaja, joka olikohan se Nytin (jota en vain osaa pitää surkeana wc-paperina, vaikka se ilmeisesti kuuluisi asiaan, minusta se on ihan kiva) tai jonkin muun lehden haastattelussa sai meidät häpeämään snobbailuamme ja toisten tietämättömyydelle naureskelemistamme. Terveellinen muistutus todellisesta sivistyksestä. Yhteiskunta tarvitsee lisää Anniinoja.

2 kommenttia:

Sushi kirjoitti...

Päässäni on jostain syystä alkanut pyöriä lausahdus: "ihmisten sivistymättömyys on käsinkosketeltavaa". Sairasta! Ja... epäkorrektia. Joillain soi päässä musiikipätkät, minulla tyhjästä pieraistut aforismit.

Ronja kirjoitti...

Ooksää tätä tsekannu?