perjantai 1. tammikuuta 2010

Kalenteri piti kahlata tätä varten läpi. 2009:

IHMISET:

*Kenen kanssa vietit aikaa eniten? - T:n. Aina.
*Keiden kanssa vuoden parhaat muistot? - T:n ja vanhojen ja uusien tuttavuuksien.
*Riitelitkö usein? - En.
*Ihastuitko/rakastuitko? - Muistaakseni en.
*Petyitkö ihmisiin? - Hm, kyllä joihinkuihin. On häiritsevää, että ihmisillä on monet kasvot: henkilö, joka on mukava ja asiallinen naamakkain saattaakin paljastaa itsestään enemmän ja ikävämpää vaikkapa netissä. En kuitenkaan ole jäänyt vaivaamaan päätäni kovin pitkäksi aikaa, vaan todennut odottaneeni liikoja uudelta tai joskus vanhaltakin ystävältä. Sitten olen unohtanut koko ihmisen. Säännöllisemmin joudun pettymään, kun saan vastaani huonoa käytöstä ja välinpitämättömyyttä, vaikka olen itse yrittänyt parhaani ja nähnyt ehkä liikaakin vaivaa.
*Olisitko halunnut viettää enemmän aikaa kenenkään kanssa, kenen? - En tiedä. Ehkä vanhojen ystävien kanssa. Ehkä en.
*Vietitkö liikaa aikaa jonkun kanssa? - En, ellei lasketa ihmisten institutionaalisia rooleja. Olen viettänyt melko paljon aikaa mm. hammaslääkärin ja toisaalta karkkikaupan myyjien kanssa.
*Oletko tehnyt jotain tänä vuonna, mitä et ole ennen tehnyt? - Totta kai, se on minulle tärkeää. Olen mm. tehnyt kahtakin uutta työtä, tutustunut ainakin kahteenkymmeneen uuteen ihmiseen, käynyt uusissa paikoissa ja opiskellut uusia aloja. Olen myös maistanut monia uusia ruokia ja omaksunut uusia tapoja.
*Oletko riitaantunut kenenkään ystäväsi kanssa tänä vuonna? - En mielelläni riitaannu ilman erittäin merkittävää syytä.

ITSE:
*Mitkä asiat vuodessa olivat tärkeitä? - Aktiivisuus ja uusien asioiden kokeilut; hillittömästi pelkoa, päänsärkyä ja purentakipuja vaatinut kandiksi valmistuminen; erittäin toivottu raskaus; parisuhde.
*Oletko muuttunut jotenkin? - Toivottavasti. Ainakin olen kahdeksan kiloa isompi ja tukkani on kasvanut kiusallisen kasvatusvaiheen yli. Henkinen kehitykseni on helpompaa arvioida myöhemmin.
*Haluaisitko muuttaa jotain? - Olisin selvinnyt oikein hyvin vähän vähemmillä raskausoireilla ja muilla fyysisillä kiusoilla. Myös harmittelen sitä, etten kirjoita tämän enempää paperipäiväkirjaa.
*Oletko oppinut uutta? - Olen oppinut niin paljon uutta, etten osaa kaikkea sanoakaan. Viimemmäksi olen oppinut vesijuoksemaan. Olen myös oppinut syömään pestoa, tekemään viherpirtelöitä, lukemaan queeristi, treenaamaan bodypumppia ja käyttämään kaulakoruja sekä kestämään kansainvälisiä kontakteja, jopa nauttimaan niistä (niin kauan kuin toiminta on vapaaehtoista sosiaalista kanssakäymistä eikä pakollista ja ylhäältäpäin saneltua opinahjon omaa imagonkiillotusta pienen ihmisen mukavuuden kustannuksella).
*Kadutko jotain? - En oikeastaan. No ehkä tunnesyömistä.
*Olisitko tahtonut tehdä jotain, mitä et tehnyt? - Olisin halunnut muistaa ottaa ajoissa selvää Unifemin ja HY:n yhdessä järjestämästä "naiset ja ilmastonmuutos" -aiheisesta kurssista. Unohdin sen kokonaan enkä päässyt osallistumaan. (Mutta olin sentään paikalla kahdessa ilmastonmuutosaiheisessa esitelmätilaisuudessa ja elämäni toisessa mielenosoituksessa!)
*Tahtoisitko elää jonkun päivän uudestaan? - Keskiaikamarkkinoilla Turussa kesäkuussa oli kivaa ja lämmintä. (Olin silloin muuten jo raskaana, vaikken vielä tiennyt sitä.)
*Olisitko tahtonut jättää jonkun päivän elämättä? - Hm, luulenpa, että vuodesta löytyisi muutama alusta loppuun kurja angstauspäivä, jotka voisin vaihtaa hauskempiin tai edes opettavaisempiin.
*Oletko saanut porttikieltoa minnekään tämän vuoden aikana? - E, mutta olen vannonut etten astu jalallani enää Puhetieteiden laitokselle.
Oletko ollut elokuvissa YKSIN tämän vuoden aikana? - En muistaakseni. Käyn nykyään hyvin usein elokuvissa T:n kanssa ja aloitteesta.
*Oletko ottanut tatuointia/lävistystä viimeisen vuoden aikana? - E.
*Oletko rikkaampi vai köyhempi verrattuna edellisvuoteen? - Uskoakseni hieman rikkaampi, mutta se tulee muuttumaan.
*Onnellisempi vai surullisempi? - Onnellisempi, aina.
*Lihavampi vai laihempi? - Lihavampi, vaikkeivät kaikki kahdeksan uutta kiloani läskiä ole. (No osa taitaa kyllä olla.)

KOULU:
*Oletko opiskellut hyvin viimeisen vuoden aikana? - Tein keväällä useita vastenmielisiä, ahdistavia ja pelottavia kursseja, joiden silkka ajattelukin oli aiheuttanut paniikkia jo edellisenä vuonna. Selvisin kaikista ja suoritin ensimmäisen tutkintoni yliopistossa.
*Paras ja huonoin numerosi? - 5, 2.
*Onko koulussa tapahtunut jotakin hirveätä? - Ei, ei mitään niin hirveätä että muistaisin. En reputtanut viime vuonna mitään. Pahinta taisi olla muutamien kurssien kesken jättäminen, nyt niille pisteille olisi käyttöä (toisaalta terveydelle vielä enemmän).
*Kiinnostaako koulu? - Ei koulu, toivottavasti en koskaan joudu opettajaksi. Yliopisto kiinnostaa yhä, vaikka suurimmat kiusani elämässä tulevat aina siitä suunnasta (toistaiseksi).

MUISTOJA:
*Matkustelitko? - Muutaman kerran lähistöllä.
*Ulkomailla vai kotimaassa? - Tein pienehköjä keväisiä ja kesäisiä retkiä Suomessa ja yhden Tallinnan-risteilyn. Äärettömän hauskoja ja valoisia matkoja!
*Kävitkö festareilla? - E.
*Jokin surullinen asia? - Pettymykset itseen ja toisiin, omiin fyysisiin ja henkisiin mahdollisuuksiin ja toisten ihmisten tekoihin. Ajan vääjäämätön kuluminen ja asioiden valuminen käsistä.
*Laivalla? - Olin!
Rannalla? - Taisin uida kerran kesällä. Ehkä. Mutta hei, kävin joulukuussa kaksi kertaa uimahallissa.
*Parhaat muistot? - Odotetut ja onnistuneet juhlapäivät ja retket, rauhallinen oleminen ihmisten kanssa, kauniit säät.
*Parhaat päivämäärät? 30.4. kandintutkielman palauttaminen, 23.6. publiikki, 7.7. plussaus, 30.9. sirkuksessa käyminen T:n kanssa, 3.10. isin 50-vuotisjuhlat, 24.12. joulu. Muitakin kivoja on ollut, mutta nuo tulivat mieleen nyt. Tosin ne piti kaivaa kalenterista, koska muistan kyllä tapahtumat, mutten sentään päiviä noin tarkasti.

Ei kommentteja: